ProgramareContact

Endocrinologie

Endocrinologia este ramura medicinei care se ocupa cu studiul sistemului endocrin, care este responsabil pentru producerea, reglarea si actiunea hormonilor in organism. In cadrul endocrinologiei exista mai multe specialitati principale care se concentreaza pe diverse aspecte ale sistemului endocrin.

Medici endocrinologie Bistrita Casa Medicilor

Dr. Oana Botezat

Endocrinologie

Dr. Andreea Peica

Endocrinologie

Sistemul endocrin este implicat in reglarea multor functii vitale ale organismului, iar tulburarile endocrine pot afecta o varietate de organe si sisteme in organism. Principalele grupe de afectiuni endocrine includ:

 1. Tulburari ale glandelor tiroidiene: Acestea pot include hipotiroidismul, hipertiroidismul, tiroidita, nodulii tiroidieni si cancerul tiroidian.
 2. Tulburari ale glandelor suprarenale: Acestea pot include boala Cushing, hiperaldosteronismul primar, insuficienta suprarenala (sindromul Addison) si feocromocitomul.
 3. Tulburari ale glandei hipofize: Acestea pot include tumori hipofizare, acromegalia, prolactinomul, sindromul de secreție inadecvată de hormon de creștere și diabetul insipid.
 4. Tulburari ale glandelor gonadale: Acestea pot include hipogonadismul (deficitul de hormoni sexuali) la femei si barbati, sindromul ovarelor polichistice, hipogonadismul hipogonadotropic, sindromul Klinefelter, sindromul Turner si cancerul de sân sau de prostată.
 5. Diabet zaharat: Aceasta este o afectiune cronica caracterizata de niveluri ridicate de zahar in sange si poate include diabetul de tip 1, diabetul de tip 2, diabetul gestational si alte forme rare de diabet.
 6. Tulburari ale metabolismului osoasei: Acestea pot include osteoporoza, osteomalacia, boala Paget si hipoparatiroidismul.
 7. Tulburari ale metabolismului lipidic: Acestea pot include hipercolesterolemia familiala, hiperlipidemia, hipertrigliceridemia si sindromul metabolic.
 8. Tulburari ale cresterii si dezvoltarii: Acestea pot include tulburari de crestere la copii, precum deficitul de hormon de crestere, precum si sindromul Prader-Willi si alte afectiuni genetice asociate cu tulburari de crestere.

Acestea sunt doar cateva dintre grupele principale de afectiuni endocrine. Sistemul endocrin este complex si poate fi implicat in o gama larga de afectiuni, iar diagnosticarea si managementul acestor afectiuni necesita expertiza unui specialist in endocrinologie.

Listă de servicii pentru specialitatea de endocrinologie

 • Consultații de endocrinologie
 • Teste de laborator
 • Ecografie tiroidiană
 • Biopsie tiroidiană
 • Tratament medicamentos
 • Educație și consiliere pentru pacienți
 • Managementul complicațiilor
 • Consultații de preconcepție și gestionarea sarcinii în caz de afecțiuni endocrine
 • Tratamentul intervențional
 • Consultații multidisciplinare