Numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare în România este în continuă creștere. Potrivit ultimelor date publicate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) în 2020, mai bine de 30% din numărul total al morților apare din cauza acestor afecțiuni.
CUM FUNCȚIONEAZĂ INIMA
Inima omului este de dimensiunea unui pumn, dar este cel mai puternic mușchi din organism. Aceasta începe să bată încă de când omul este la stadiul de embrion, în perioada intra uterină, de obicei la 21-18 de zile de la concepție. Inima înregistrează aproximativ 100.000 bătăi pe zi, bate de aproximativ 70 ori pe minut, însă valoarea se dublează în timpul exercițiului fizic, momente de stres acut sau de emoție extremă.
Inima este alcătuită din patru camere, camerele superioare de dimensiuni mai mici se numesc atrii, iar cele inferioare care au dimensiune mai mare sunt ventriculele. Inima pompează mereu sânge în corp cu ajutorul miocardului, aproximativ 5 litri, iar aceasta este cunoscută sub denumirea de – circulația sângelui. Inima, sângele și vasele de sânge sunt cele care alcătuiesc sistemul cardiovascular. Partea dreaptă a inimii primește sânge cu conținut scăzut de oxigen, deoarece cea mai mare parte a fost consumată de creier și corp. Pompează apoi în plămâni, de unde preia o cantitate proaspătă de oxigen. Sângele revine apoi în partea stângă a inimii, gata să fie pompat înapoi în creier și în restul corpului.
CE SUNT BOLILE CARDIOVASCULARE
Bolile cardiovasculare sunt tulburări care implică atât inima cât și vasele de sânge.
Principalele tipuri de boli cardiovasculare sunt:
- Angina pectorală.Durere în piept ca urmare a faptului că inima nu primește suficient oxigen, un simptom comun al bolii coronariene. Factori de risc: fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială, colesterolul, istoricul familial, vârsta, lipsa activității fizice, obezitatea, stresul.
- Boala cardiacă reumatismală. Deteriorarea mușchiului cardiac și a valvelor cardiace provocate de febră reumatică, determinată de bacterii streptococice. Factori de risc: sărăcia, suprapopulația, promiscuitatea, lipsa educației sanitare care scade adresabilitatea, lipsa programelor naționale de profilaxie.
- Anevrism de aortă si disecție. Dilatarea si ruptura aortei. Factori de risc: vârsta înaintată, hipertensiune arterială constantă, sindromul Marfan, tulburări cardiace congenitale, sifilis și alte tulburări infecțioase și inflamatorii.
- Tromboza venoasă profundă (TVP) și embolism pulmonar. Trombii de la nivelul venelor picioarelor, care se pot disloca și muta la nivelul inimii și plămânilor. Factori de risc: intervenție chirurgicală, obezitate, cancer, episod anterior de TVP, naștere recentă, folosirea contraceptivelor orale și a terapiei de substituție hormonală, perioade lungi de imobilitate (de exemplu, în călătorii), niveluri ridicate de hemocisteină în sânge.
- Boala cardiacă congenitală. Malformațiile structurilor cardiace care există la naștere pot fi provocate de factori genetici sau de expunerile la diferiți factori de risc în timpul gestației. Exemple sunt neînchiderea orificiilor (găurile) cardiace din perioada intrauterină la nivelul inimii, valvele anormale și camerele cardiace anormale. Factori de risc: consumul maternal de alcool, consumul de medicamente (talidomida, warfarina), infecțiile materne cu rubeolă, nutriție maternală deficitară (aport redus de folați), consanguinitate.
- Orice modificare în ritmul normal al pulsului. Factori de risc: fumat, consumul excesiv de alcool sau cafeină, abuzul de substanțe, stres, anumite medicamente și suplimente, diabet, apnee în somn, hipertensiune arterială, artere blocate, modificări în structura inimii, un atac de cord pe cale să se producă.
- Insuficiența cardiacă cronică.Inima nu poate pompa suficient sânge prin corp. Factori de risc: vârsta, sexul (bărbații sunt mai predispuși), rasa (persoanele afro-americane), istoricul familial și moștenirea genetică, diabetul, obezitatea, stilul de viață: fumat, alcool, droguri, sedentarism.
- Boala coronariană. O îngustare a arterelor care alimentează inima cu sânge. Factorii de risc sunt: hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, sedentarismul, diabetul, vârsta înaintată, predispoziția moștenită (genetică). Alți factori de risc: sănătatea mentală șubredă (depresia), inflamația și tulburările de coagulare. Boala coronariana ucide anual peste 7 milioane de persoane, în timp ce accidentul vascular cerebral, aproape 6 milioane. Majoritatea acestor decese se produc în țările dezvoltate.
- Accident vascular cerebral. Deteriorarea celulelor nervoase din creier ca urmare a unei lipse de oxigen. Factori de risc: vârsta înaintată, sexul (femeile au risc ridicat), ereditatea și rasa, un AVC anterior, consumul de alcool/droguri, fibrilatia atrială, accident ischemic tranzitor.
- Atac de cord. O întrerupere în furnizarea sângelui către mușchiul inimii, ca urmare a unor artere blocate. Factori de risc: fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială, colesterolul, istoricul familial, vârsta, lipsa activității fizice, obezitatea, stresul.
- Hipertensiune(tensiune crescută a sângelui): Apare atunci când tensiunea sanguină este constant crescută peste limitele recomandate. Factori de risc: vârstă peste 65 de ani, obezitatea, istoricul familial, consumul prea mare de sare și prea mic de legume și fructe, lipsa activității fizice, lipsa somnului.
- Alte boli cardiovasculare. Tumorile cardiace, tumorile vasculare ale creierului, tulburarile de muschi cardiac (cardiomiopatie), boala valvei cardiace, tulburari ale mucoasei inimii, boala vasculară periferică, boala arterială periferică.
CATEGORII DE RISC
Oricine poate dezvolta o boală de inimă, inclusiv copiii. Cel mai folosit sistem de evaluare a riscului cardiovascular total este SCORE – care estimează riscul de evenimente cardiovasculare în următorii 10 ani la indivizii sănătoși fără boală cardiovasculară dovedită, fie că este vorba de infarct miocardic, AVC, boală arterială periferică sau moarte subită.
SIMPTOME
În cazul în care experimentezi câteva din aceste simptome este indicat să te adresezi medicilor noștri specialiști în cardiologie – Bistrița, pentru a elimina orice risc viitor. Este mai bine să previi, decât să fie nevoie de alte intervenții invazive.
- durerea toracică (în piept) și dificultatea în respirație;
- durerea la nivelul spatelui, brațelor, coatelor, umerilor sau mandibulei;
- durerile de cap;
- edemul membrelor (membre umflate) ;
- palpitațiile;
- pulsul accelerat sau diminuat;
- oboseala;
- amețelile cu/fără senzație de leșin;
- pierderea conștienței;
- febra.
Programează-te aici pentru a ajunge cât mai curând la o consultație.
DIAGNOSTICARE
În cadrul unui consult medical cardiologic, se va lua un istoric medical complet al pacientului (inclusiv despre membrii familiei) și se va efectua un examen fizic, pentru a putea decela semnele specifice unei boli cardiace.
Medicii noștri, care oferă consultații în Bistrița, se vor folosi de toate resursele pe care le au la dispoziție pentru a face investigațiile necesare pentru a vă pune diagnosticul corect. Dincolo de investigațiile standard este posibil să fie nevoie de efectuarea unor teste suplimentare, pentru a elimina orice suspiciune. Alege-ți chiar acum medicul specialist!
PREVENȚIE
Există câteva lucruri simple care pot duce la prevenția, dar și la dezvoltarea pozitivă ulterioară după un diagnostic de boală cardiovasculară:
- Alimentația sănătoasă
- Activitate fizică regulară
- Renunțarea la obiceiurile nesănătoase: fumat, substanțe nocive
- Asigurarea sănătății psihice
- Analize regulate
- Menținerea unei igiene optime
DISCLAIMER:
Conținutul media (text, video, fotografii) de pe website-ul casamedicilor.ro este creat și publicat online doar în scop informativ. Acesta nu este destinat să înlocuiască sfatul unui medic specialist și nu ar trebui să fie luat în considerare ca o îndrumare personală sau a sănătății dumneavoastră. Apelați întotdeauna la medicul dumneavoastră sau a altui specialist calificat în domeniul medical, cu orice întrebări pe care le puteți avea cu privire la sănătatea dumneavoastră sau o afecțiune medicală. Nu ignorați sfaturile unui medic specialist sau să amânați un consult medical doar din cauza a ceea ce ați citit pe acest website.